Focus Fitness Fox 3 crosstrainer review

Een crosstrainer is een fitnessapparaat om je uithoudingsvermogen te verbeteren. Met een crosstrainer kun je effectief je conditie verbeteren en calorieën verbranden. Door te trainen op een crosstrainer gebruik je bijna alle spieren in je lichaam. Omdat je vooral je armen en benen gebruikt is het een ideale cardio workout voor je boven- en onderlichaam. Een groot voordeel van een crosstrainer is dat je gewrichten minimaal belast worden tijdens een training. Een crosstrainer is daarom voor heel veel mensen geschikt om veilig thuis te kunnen sporten.

Eerste indruk

De Focus Fitness Fox 3 crosstrainer weegt 48 kilo, dat is best zwaar maar zorgt er ook voor dat het apparaat zeer stabiel is. Verplaatsen is door het gewicht wat lastiger maar gelukkig is de crosstrainer wel voorzien van transportwieltjes. Wat me direct tijdens de eerste workout opviel is dat de crosstrainer erg stil is. Ook tijdens een intensieve training maakt de crosstrainer nauwelijks geluid. Trainen op de Focus Fitness Fox 3 is heel comfortabel omdat het apparaat zo stabiel en stil is. De crosstrainer heeft een duidelijk kleuren LED display waarmee je het weerstandsniveau aan kan passen. Op het kleuren display kun je veel waardevolle informatie aflezen. Denk hierbij aan de snelheid, afstand, tijd, temperatuur, hartslag en het aantal calorieën dat je verbrand hebt. Gebruikersprofielen instellen doe je ook op het display. De Focus Fitness Fox 3 heeft de mogelijkheid om vijf verschillende profielen in te stellen. Dit is handig wanneer meerdere personen gebruik maken van het fitnessapparaat. Iedereen kan zijn of haar eigen trainingsdoelen instellen en kiezen voor een persoonlijke workout. Deze crosstrainer mag belast worden tot 120 kg.

Lengtepas

Een van de belangrijkste onderdelen van een crosstrainer is de lengtepas. Deze bepaalt voor een groot deel of je comfortabel kunt trainen. Een grotere lengtepas zorgt voor een langere omwenteling. Dit zorgt ervoor dat trainen op de crosstrainer meer lijkt op je natuurlijke beweging tijdens het lopen. De lengtepas van de Focus Fitness Fox 3 crosstrainer is 40 cm. Dit voelde voor mij direct prettig en natuurlijk aan. Zelfs vergelijkbaar met buiten trainen. De lengtepas van deze crosstrainer is niet instelbaar. Voor mij is dit geen enkel probleem omdat de lengtepas voor mijn heel natuurlijk aanvoelt. Wanneer je heel lang of klein bent is een aanpasbare lengtepas mogelijk prettiger. De voetpedalen van de Focus Fitness Fox 3 crosstrainer zijn wel verstelbaar.

Vliegwiel

Een crosstrainer is altijd voorzien van een vliegwiel. Hoe zwaarder het vliegwiel is hoe vloeiender de bewegingen worden. Een vloeiende beweging zorgt voor een comfortabele training. Daarnaast is dit ook voor je lichaam een stuk beter want het verkleint de kans op blessures. Bij een vloeiende beweging krijgen je spieren en gewrichten minder harde klappen. De Focus Fitness Fox 3 heeft een vliegwiel van 7 kilo. Dit zorgt ervoor dat de omwentelingen prettig en natuurlijk aanvoelen. Het vliegwiel kan bij een crosstrainer aan de voor- of achterkant geplaatst zijn. Bij de Focus Fitness Fox 3 zit het vliegwiel aan de achterzijde. Omdat het vliegwiel aan de achterzijde zit zijn de bewegingen ronder. Ook zijn crosstrainers met het vliegwiel aan de achterkant over het algemeen wat compacter en kleiner, waardoor ze minder ruimte innemen. De Focus Fitness Fox 3 is groot genoeg om comfortabel op te trainen, maar kleiner dan de crosstrainers die je over het algemeen in de sportschool ziet. Dit maakt het fitnessapparaat heel geschikt om thuis te sporten.

Trainingsprogramma’s

Voor mij is het belangrijk dat een fitnessapparaat meerdere trainingsprogramma’s heeft. Met trainingsprogramma’s kan ik mijn workout op mijn eigen tempo opbouwen. De Focus Fitness Fox 3 heeft maar liefst 18 verschillende programma’s om uit te kiezen. De programma’s bestaan uit een persoonlijk trainingsschema, een manueel programma, vier verschillende hartslag programma’s en twaalf weerstandsprogramma’s. Genoeg mogelijkheden om uit te kiezen. Met het persoonlijke trainingsschema kun je zelf de voor jou perfecte workout samenstellen. Zo kun je eenvoudig kiezen uit verschillende trainingen om sneller je doel te behalen. De weerstandsprogramma’s en het persoonlijke trainingsschema zijn de opties die ik veelvuldig gebruik. Bij de hartslagprogramma’s train je op basis van je eigen hartslag. De weerstand van de crosstrainer wordt hierbij automatisch aangepast aan de snelheid van je hartslag op dat moment. De crosstrainer past de weerstand automatisch aan als je onder of boven je gewenste hartslag snelheid komt gedurende je training. Deze programma’s zijn een goede ondersteuning om je persoonlijke doelen sneller te behalen. Wil je bijvoorbeeld een training die zeer effectief is voor vetverbranding, dan kun je kiezen voor een wat langer durend programma op basis van een lagere hartslag.

Conclusie

De Focus Fitness Fox 3 crosstrainer is een geschikt fitnessapparaat om comfortabel thuis te kunnen sporten. De prijs-kwaliteit verhouding is goed en deze crosstrainer is sterk en zeer stabiel. Een groot voordeel van de Focus Fitness Fox 3 is dat hij fluisterstil is. Je kunt gerust trainen terwijl iemand in dezelfde ruimte tv kijkt. Omdat de crosstrainer veel trainingsprogramma’s heeft is hij zeer effectief voor het behalen van je persoonlijke trainingsdoelen. Door de verschillende gebruikersprofielen kan deze crosstrainer perfect door meerdere personen gebruikt worden. De Focus Fitness Fox 3 crosstrainer is geschikt voor beginnende thuissporters maar ook de meer ervaren thuissporters kunnen prima trainen op deze crosstrainer.